5000 Yıllık Hikaye Lahmacun! Lahmacunun Bilinmeyen Tarihi

Karantina günlerinde evde lahmacun üretiminin müthiş bir şekilde tırmanışa geçtiği söyleniyor. Herkesin lahmacun tarifi paylaştığı bir zamanda ben de sizinle lahmacun tarihi paylaşayım dedim!

Lahmacunun geçmişinin 5000 yıllık olduğunu biliyor muydunuz? Kimileri geçmişini Babil’e kadar dayandırır. Kimilerine göre Ermenilerin “lamadjo’su” lahmacunun atasıdır. Arapça “Lahm ü macin” hamur gibi yoğrulmuş et anlamına gelir. Evliya çelebi Seyahatnamesinde Lahm-i acınlı börek deyimini kullanır.

Yemeklerin bin yıllar boyunca komşu olan halklar tarafından paylaşılamaması da gastro-arkeoloji tarihi kadar eskidir. Mesela lahmacun gibi lavaş ile ilgili Ermenistan ile yine benzer bir tartışma çıkmıştı. Ermenistan 2016 yılında lavaşı UNESCO’nun Somut Olmayan kültürel miras listesine aldırması üzerine Türkiye devreye girmiş, Türkiye Ermeni iddiasına karşı Azerbaycan, İran, Kırgızistan ve Kazakistan’la birlikte dosya hazırlayıp UNESCO’ya sundu.

Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da dün toplanan UNESCO Kültür Mirasının yaptığı toplantıda, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve İran’ın desteği ile bu ülkelerde yapılan ince ekmek yapımı yufka ve lavaş Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi’ne eklendi.

Neyse, lahmacuna dönecek olursak. İşbu lahmacun mayasız hamurdan yapılır çünkü hamurun kalınlaşması istenmez. Fazla domatesin tadını bozduğunu söylenir. Bugün doğu illerinde yaygın olan lahmacun 1960’lardan sonra tüm ülkeye yayılmış, yurtdışında “Turkish Pizza” olarak nam salmıştır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz