Şamanizm

Önceki İçerikParanın Tarihi
Sonraki İçerikUtanç

Tunguzca “kahin veya ruh avcısı, hekim veya rahip” anlamına gelen şaman kelimesi bir inanç ve hayat felsefesine işaret eder ve pek çok ritüeli vardır.

Şamanizmin tıpkı paganizm ve Wicca’da olduğu gibi akı ve karası vardır. Ak şamanlar şifa dağıtırken kara şamanların kötü ruhlarla işbirliği yapıp onlara hükmeden kişidir.

Şamanların kabilelerinde ve toplumlarında önemli rolleri vardır: Kabilenin şifacısıdır, hastalıklara derman olur, Şamanın fonksiyonu, hastalığın hangi cin veya ruhtan kaynaklandığını bulup onları musallat oldukları kişiyle tanıştırmak olur. Kişi, ciniyle tanışırsa iyileşeceğine inanılır.

Şamanın tabiatla yakın bir ilişkisi olduğu için gök gürlemesinden yağmura, gerçekleştirdiği türlü ritüellerle kabilesini korur,örneğin gök kükrediği zaman havaya ok atar, dağlara çıkıp süt serper.

Orman ruhlarını memnun etmek için ağaçlara bez veya kürk parçaları asar ve yağmur yağdırıp rüzgar estirir.

Şamanların ruhlarla iletişim halinde olduklarına inanılır, ama bu insan ruhlarından çok kurt, ayı, tavşan, inek gibi hayvanlar ve baykuş, kartal veya kaz olan kuşlar da olabilir. Bu ritüeller sırasında memeli hayvanların ruhlarından olabileceği gibi kaz, baykuş, kartal türünden kuşların ruhları da olabilir. Bu hayvanların ruhları Şaman’a yardım eder ve Bu sebeple şamanlar çeşitli hayvanların kılığına girerek seyahat eder.

Kartal, yüksek ruhların taşıyıcısı olarak kutsaldır. At sembolü karşımıza çıktığında her şeye kuş bakışı mesafeden bakmamız, kartaldan güç, bilgi ve cesaret almamız gerekebilir. Koç, Horoz ve tavuğun kötü ruhları kovduğuna inanılır. Kurt insanlara rehberlik yapar ve onu kurtarıcısıdır. Köpek ise dualistik dünya düzeninde yeraltı dünyasını simgeler. Tilki kahramanların ruhunu korur. Pek çok toplumda kurnazlığın sembolü olan tilki şamanlar için önemli bir yol göstericidir zira zorlandığımız ve kafamızın karışık olduğu yerlerde bizim akıllı seçimler yapmamızı sağlar ve zorlukları alt etmemize önayak olur. Yılan ne yapar, derisini değiştirir? Dolayısıyla yılan totemi yenilenmeyi, değişimi, ve şifayı sembolize eder. Yılan ruhu bizim hayat gücümüze bağlıdır, ayrıca bizim en derinde yatan güdülerimize de seslenir. Yılanlar bize hayatımızdaki büyük değişiklikler sırasında yardımcı olabilir. At gök tanrıyı temsil eder, at değişikliğe işaret eder. Yeni yolculuklar ve istikametleri gösterir. Şayet hayatınızda bir at ruhu girdiyse belki de kontrol altına almamız gereken güdülerimiz olduğunu da söylemiş olur bize. Dişi geyik tanrıçanın sembolüdür.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz